JUTARNJA JOGA

  5 razloga za početak jutarnje prakse joge-

Danijela Simić instruktorka joge

 

 

1.Pomaže u stvaranju osećaja rutine

Za mnoge od nas, rutina pruža udobnost i osećaj stabilnosti. Ako imate redovnu jutarnju praksu joge to pomaže da stvorite stvarno zdravu naviku. Dakle, ne samo da je praksa joge dobra za vas, već i sam akt ustajanja i započinjanja dana vežbanjem - više ili manje - istih "obaveza" svakog jutra je dobra za vas. I to takođe može pomoći u kreiranju noćne rutine. Ako znate da će se alarm uključiti super rano sledećeg jutra, verovatnije je da ćete lakše privesti kraju večernje aktivnosti i spremiri se za krevet, što će zauzvrat podstaći dobar noćni san. To je praktično dupla pobeda.

 

 

2.To prija

Ako započnete dan sa  jutarnjim časom joge, verovatnije je da ćete posegnuti za voćnom kašom za vaš doručak, a ne recimo za burekom. Joga nam pomaže da se osećamo dobro, a kada je to prva stvar koju radimo ujutru, verovatno ćemo težiti da napravimo i druge izbore koji će nam pomoći da se osećamo dobro tokom dana, bez obzira da li se radi o hrani, vodi, pokretu, odnosima, raznim životnim situacijama.


3.Obično je malo teže ujutro

Ujutro naša tela su fizički kruća i vežbe koje pred kraj dana lako izvodimo rano izjutra mogu biti zaista pravi izazov. Zašto je ovo korisno, pitate? Zato što nam pomaže da izazovemo naš ego i tako praktikujemo ne-vezivanje za estetiski lepe poze. Mi možemo da vežbamo uz osećaj, osluškujući naša tela, ponizni kada se trebamo spustiti na prostirku, što zahteva ozbiljno savijanje kolena.

 

4.Antistres tehnika

Krenite na joga čas u 8h, a zatim uplovite u kancelariju mirno, sabrani i povezani sa vašim dahom. Kada ste odvojili vreme da se obračunate sa stresom, pomerite svoje telo i povežete se sa vašim dahom. Ovo je prvo što treba uraditi ujutro i primetićete da situacije koje su vas zaista stresirale prethodnih dana gube snagu. Malo je verovatno da će vam smetati male neugodnosti i verovatno ćete biti efikasniji radnik tokom čitavog dana. Postoji razlog što sve više kompanija uključuje časove joge u radni dan!

 


5.Joga uspostavlja pozitivan ton do kraja dana

Čvrsto verujem da ono što mi radimo ujutru utiče na to kako se odvija ostatak dana. Kada odvojite vreme za sebe i to učinite prioritetom, pomaže u stvaranju pravog osećaja samopouzdanja i samozadovoljstva. I to vam pomaže da pokažete ljubav i saosećanje prema drugim ljudima sa kojima se susrećete tokom celog dana. Dopustite da se čaša vrlih dela popuni vašom praksom joge, a zatim samo pustite da sve te dobrote preplave ljude oko vas 😊